Jerk W. Langer

 

 

Foredrag

Bøger

Samtale

Hvem er jeg

Kontakt

Forside

 

Nye Foredrag

 

Nye guider:

- Blodtryk

- Slidgigt

 

Fortæl mig hvordan du klarer tømmermænd

 

Besøg mig på

Facebook

 

 

 

Sådan gør du:

Slip for TØMMERMÆND

 

af Jerk W. Langer

Læge, foredragsholder

 

Det er morgen og stille udenfor. Men dit hoved udkæmper et drabeligt slag, som varer resten af dagen...tømmermænd...

      Vi har ingen mirakelkur mod tømmermænd, men heldigvis kan du alligevel gøre en hel del.

      Herunder fortæller jeg først, hvordan du henholdsvis forebygger og behandler tømmermænd.

      Har du flere kræfter, får du længere nede flere fakta om tømmermænd, samt om alkohol og beruselse.

      Husk: I bund og grund er tømmermænd det bedste forsvar mod for meget druk = naturens egen antabus. Frygten for tømmermænd får de fleste til at holde igen – i hvert fald det meste af tiden.

 

Af Jerk W. Langer

(opdateret 19. juni 2022)

 

 

Forebyg tømmermænd

 

Vigtigst! Masser af vand hele aftenen. Samt et par glas vand eller sportsdrik, FØR du dratter omkuld. Stil det parat ved sengen (og håb på, at du ender i egen seng).

 

Drik lyst: Mørke drikke (cognac, rødvin) giver flere tømmermænd end lyse (hvidvin, gin, vodka).

 

Spis noget med substans undervejs. Alkohol optages hurtigere og i større mængde på tom mave.

 

Bland ikke for meget, for så bliver tømmermændene værre, er manges erfaring.

  

Som kvinde tåler du færre genstande end mænd af biologiske årsager.

 

Opkastning: Barsk, ubehagelig og effektiv. Husk bagefter at drikke ekstra vand.

 

 

 

Helbred tømmermænd

 

Tiden går: Det eneste, som med sikkerhed helbreder dine tømmermænd.

 

Vigtigst! Væske og atter væske: Din krop er drænet for vand, hvilket giver hovedpine og tørst. Vand og/eller te, evt. med sukker, er rigtig godt.

 

Spis noget: Fx en pastaret eller en sandwich nogle timer efter alkoholindtagelse. Så bliver promillen lavere.

 

Hovedpinepiller: Paracetamol tager den værste hovedpine.

 

Bananer: Øger mængden af signalstoffet serotonin i hjernen, så du kommer i lidt bedre humør. Prøv min egen banan-smoothie med en lille smule vodka (se opskrift nedenfor).

 

Søvn: Tag en middagslur. Tømmermænd forværres af søvnmangel.

 

Kun lidt kaffe: Lidt kaffe kan gøre dig lidt friskere, men for meget kaffe irriterer maven. Samt er let vanddrivende, så kroppen dehydrerer yderligere. Te er bedre.

 

Mælk, ikke juice: Hold dig fra juice, hvis du har ondt i maven. Mælk er bedre, fordi den neutraliserer mavesyren.

 

Ikke mere druk: Drik ikke videre for at lindre tømmermænd. En enkelt reparationsbajer - eller bedre: en banan-vodka-smoothie - går dog an.

 

Undgå fed mad: Spis let og hold dig fra fed mad, som kan forværre kvalme. Banan, suppe og yoghurt er bedre.

 

Salt: Om pizza, chips og pommesfrites virkelig hjælper, ved jeg ikke, men mange spiser det. Formentlig udmærket at få lidt ekstra salt.

 

Sukker: Blodsukkeret kan falde, hvilket forværrer trætheden og hovedpinen. Banan er en mulighed.

 

Ikke sauna: Sauna og lange løbeture hjælper ikke, men dræner dig bare for endnu mere væske. Gå en tur i den friske luft i stedet.

 

Moralske tømmermænd: Må du selv klare.

 

 

Alkohol (etanol) nedbrydes overvejende i leveren som en to-trins raket med to forskellige enzymer.

      Først omdannes etanol til acetaldehyd af enzymet alkohol-dehydrogenase (ADH). Da ADH kun findes i ret beskeden mængde, er der grænser for, hvad leveren kan klare. Ca. 0,6 genstand pr. time kan en mand på 70 kg forbrænde. Derfor kan beruselsen holde sig i timevis.

      Nedbrydningsproduktet acetaldehyd er i høje doser skadeligt, så det omdannes i næste trin af enzymet aldehyd-dehydrogenase (ALDH) til eddikesyre. Dette harmløse stof anvender cellerne i energistofskiftet eller som byggesten til at lave fedt. Derfor feder alkohol ganske meget.

 

Hvad er tømmermænd ?

Tømmermænd hedder på lægesprog veisalgia og omfatter de typiske symptomer efter indtagelse af alkohol: Hovedpine, tørst, nedsat appetit, rystende hænder, træthed, kvalme, hjertebanken, svimmelhed, sløv tænkning, og dårlig koordination.

 

Derfor får du tømmermænd

Tømmermænd har ikke én, men flere årsager i skøn forening:

 

- Væskemangel (dehydrering).

- Forgiftning med metanol (træsprit) og andre stoffer.

- Lavt blodsukker.

- For meget røg.

- Forstyrret nattesøvn og døgnrytme.

- Irriteret mave.

 

Etanol – det berusende stof i alle alkoholiske drikke – spiller især en rolle for tørsten (se næste afsnit), fordi det dræner kroppen for væske.

      Andre stoffer (såkaldte congeners, se nedenfor) medvirker også, for tidsmæssigt hænger etanol og tømmermænd nemlig ikke helt sammen. På det tidspunkt symptomerne er værst, er det meste etanol og dets nedbrydningsprodukter allerede fjernet fra blodet.

      Metanol (træsprit) er med til at fremkalde tømmermænd. Det findes i næsten alle alkoholiske drikke, men i meget varierende mængde. Så der er forskel på, hvor mange tømmermænd du får af de enkelte drikke (se nedenfor). I kroppen nedbrydes metanol til giftstoffer som formaldehyd og myresyre.

      Nogle forskerne mener, at tømmermænd delvis er en slags abstinenser i hjernen, når alkoholmængden i kroppen falder.

 

Derfor er du tørstig

Tørsten skyldes væskemangel (dehydrering). Alkohol (etanol) er vanddrivende, så du bogstavelig talt tisser mere, end du drikker.

      Alkohol forhindrer hypofysen i at udskille hormonet vasopressin (antidiuretisk hormon). Normalt sørger vasopressin for, at nyrerne udskiller mindst mulig væske om natten, så du kan vente med at tisse til næste morgen.

      Men fordi alkohol hæmmer vasopressin, går denne spareeffekt tabt, og så tisser du mere væske ud, end du drikker. Det skaber den plagsomme tørst.

      Samtidig gør dehydreringen det sværere at udskille de affaldsstoffer, som normalt skal ud med urinen. Det forværrer tømmermændene.

 

Derfor får du hovedpine

Væskemanglen omfordeler vandet i kroppen, så det flytter fra organerne ud i blodet. Når der trækkes vand ud af hjernecellerne, skrumper hjernen en anelse.

      Hjernen selv føler ingen smerte, men skrumpningen hiver i hinderne omkring hjernen, som er meget smertefølsomme. Derfor får du hovedpine.

 

Flere årsager til tømmermænd

Foruden væskemangel, ophobning af træsprit, samt forstyrrelser i stofskiftet såsom lavere blodsukker, er der andre årsager til tømmermænd.

      Du har måske røget en masse cigaretter – passivt eller aktivt. Er kommet for sent i seng, har bevæget dig mere end du plejer på dansegulvet, samt spist masser af chips, slik og andet usundt. Alt sammen er med til at gøre dig utilpas næste dag.

      Alkohol undertrykker drømmesøvnen. Selv om du sover længe næste morgen, har søvnen ikke samme kvalitet som normalt.

 

Hvad giver de værste tømmermænd ?

Mørkfarvede drikke giver værre tømmermænd end lysfarvede drikke.

      Forklaringen er, at mørke drikke indeholder mere metanol (træsprit) samt flere såkaldte congeners. Det er stoffer dannet under drikkens fremstilling, som kun delvis fjernes under destillationen.

      Tømmermænd bliver næsten dobbelt så svære, når man drikker whisky (26 mg/l metanol) som vodka (kun 4 mg/l metanol).

      En mørk drik som cognac giver de værste tømmermænd fulgt af rødvin, rom, whisky, hvidvin, gin, vodka og til sidst ren etanol. Da vodka og ren etanol næsten ikke indeholder metanol eller congeners, forårsager disse drikke ofte kun hovedpine og tørst den følgende morgen pga. væskemanglen.

  

En ”reparations-bajer”

En enkelt ”reparations-bajer” eller ”øjen-åbner” næste morgen kan være på sin plads.

      Metanol (træsprit), der findes i de fleste alkoholiske drikke, nedbrydes til giftstoffer, som er med til at fremkalde tømmermænd.

      Metanol nedbrydes i leveren af de samme enzymer som etanol (det berusende stof). Men metanol nedbrydes langsommere end etanol, så blodet indeholder stadig meget metanol og dets nedbrydningsprodukter på det tidspunkt, når tømmermændene er værst.

      Drikker du en smule alkohol næste morgen, kan den lille dosis etanol forsinke nedbrydningen af metanol, så der ophobes færre giftstoffer på et givent tidspunkt. Teoretisk må man da antage, at tømmermændene bliver lidt færre, men varer lidt længere.

       Mit eget forslag er en banan-vodka-smoothie. Banan får hjernen til at danne humørstoffet serotonin, mens det lille skvæt vodka nedsætter mængden af tømmermænds-fremkaldende stoffer.

 

Opskrift på banan-vodka hangover-smoothie

- 2 cl vodka

- 1 banan

- 1 dl skyr (evt. yoghurt)

- 1 dl appelsinjuice

 

Blend ved højeste hastighed 10-20 sek. Server med isterninger.

 

Er tømmermænd farlige ?

Tømmermænd er generende, men sædvanligvis harmløse.

      Pas på med at køre bil og betjene maskiner, fordi dine motoriske og psykiske evner kan være svækkede. Ifølge en undersøgelse er personer med tømmermænd dårligere bilister, fordi de oftere overtræder hastighedsgrænsen samt lettere kører ud af deres vejbane.

      Du kan fungere dårligere på arbejde og være mere udsat for ulykker. Tømmermænd er vist at øge faren for at komme til skade på skiferie.

      Risikoen for at dø af en ikke-erkendt hjertesygdom er større i dagene efter en beruselse. Statistisk fordobles risikoen for hjertedød hos mænd, der har tømmermænd mindst én gang om måneden.

      For samfundet er tømmermænd en dyr fornøjelse. Omregner vi britiske opgørelser til danske forhold, kan tømmermænd hvert år anslås at koste samfundet ca. 2 milliarder kr. i sygefravær.

      Omkring 1 million arbejdsdage tabes hvert år anslået herhjemme pga. tømmermænd. Langt overvejende forårsaget af mennesker, der drikker let-til-moderat med alkohol – altså ikke af alkoholikere.

 

Træt og sløv næste dag

Alkohol afslapper og mindsker ens hæmninger. Det er én af grundene til at drikke i godt selskab. Men prisen er træthed og sløvhed næste dag.

      Forklaringen findes i hjernen, hvor alkohol stimulerer GABA-receptorer på overfladen af hjernecellerne. Det samme gør sovepiller og beroligende medicin.

 

Spis både før og efter

Alkohol optages hurtigere og i større mængde, når maven er tom. Spiser du noget under indtagelsen, bliver alkoholen længere tid i maven, så mere nedbrydes inden optagelsen i kroppen (se nedenfor under Fakta).

          Et godt måltid kan lindre tømmermænd. Spiser du fx en pastaret med kylling eller et par sandwich nogle timer efter at have drukket alkohol, løber der mere blod gennem leveren. Så stiger forbrændingen af alkohol med ca. 30%, viser forsøg.

 

En pille mod tømmermænd

En gennemgang af den videnskabelige faglitteratur finder kun ganske få afprøvninger af lægemidler og kosttilskud mod tømmermænd. Ingen af dem er særlig overbevisende.

      Hvorfor udvikler forskerne dog ikke et mirakelmiddel mod tømmermænd? Alkohols biokemiske omsætning i kroppen kendes i detaljer. Så det bør være forholdsvis simpelt at skabe en ”morgen-derpå”-pille, skulle man tro. Ingen tvivl om, at forskningsudgifterne hurtigt vil tjene sig ind.

      Men der er problemer. Først og fremmest fordi tømmermænd ikke har én, men flere årsager, hvilket næppe kan bekæmpes med én pille.

      Desuden vil der være stor modstand – moralsk, politisk og samfundsmæssigt - mod et lægemiddel, der effektivt kan fjerne tømmermænd.

      I bund og grund er tømmermænd vores bedste forsvar mod for meget druk = naturens egen antabus. Frygten for tømmermænd får de fleste til at holde igen – i hvert fald det meste af tiden.

 

Kosttilskud mod tømmermænd

Mange tilskud og piller hævdes at forebygge tømmermænd. Jeg anbefaler dem ikke, da dokumentationen er ringe. Eksempler herpå er:

- Udtræk fra den mexicanske Nopal-kaktus (figen-kaktus) blev populært for nogle år siden til at mindske kvalme, tør mund og madlede. Ifølge en afprøvning halveredes risikoen for svære tømmermænd. Planten dæmper betændelsesstoffer (C-reaktivt protein) i kroppen, mener forskerne. Tror ikke at det forhandles mere.

- GLA-tilskud (kæmpenatlysolie, gamma-linolensyre) er forsøgt. Ca. 8 kapsler (3-4 gram) kunne i en afprøvning mindske hovedpine, sløvhed og træthed.

- Vitamin B6 (400 mg før/under og lige efter drikkeriet) kan ifølge en årtier gammel afprøvning nedsætte symptomerne noget. Det er ca. 1.000 gange normal dagsdosis, men ufarligt som enkeltbehandling.

- Tolfenamsyre (receptpligtigt gigtmiddel) kunne i en afprøvning reducere hovedpine, kvalme, opkastningstendens, mundtørhed, rysten på hænderne og irritation.

- Med mellemrum dukker de såkaldte KGB-piller op, der angiveligt blev udviklet af den gamle sovjetiske efterretningstjeneste. Indholdet af ravsyre hævdes at nedbryde alkohol-affaldsstoffet acetaldehyd hurtigere.

 

Forskning i tømmermænd

Der forskes ikke nær så meget i tømmermænd, som man skulle forvente ud fra det store forbrug i befolkningen. Forskningen har mest koncentreret sig om, hvordan alkohol påvirker de motoriske egenskaber, og hvordan det biokemisk omsættes i kroppen. Samt naturligvis i de mange helbredsskadelige virkninger af kronisk alkoholmisbrug.

      Siden 1965 er der skrevet ca. 5.000 videnskabelige artikler om alkohol-påvirkning, men kun i størrelsesordenen 100 om tømmermænd.

 

Asiater får flere tømmermænd

Mange asiater, oprindelige amerikanske folk og inuitter tåler ikke ret meget alkohol, fordi de af genetiske årsager har en lavere funktion af det alkohol-nedbrydende ALDH-enzym. Derfor omdanner leveren ikke giftstoffet acetaldehyd til eddikesyre lige så hurtigt som andre.

       Som en slags medfødt Antabus får mange asiater derfor hovedpine og andre ubehagelige symptomer af selv små mængder alkohol, fordi acetaldehyd hober sig op i kroppen.

       Nogle asiater har desuden et atypisk ADH-enzym, som hurtigere nedbryder etanol til acetaldehyd, selv om denne oplysning ikke er verificeret så godt. I den situation stiger mængden af giftstoffet acetaldehyd i blodet yderligere. Men betyder omvendt også, at de ikke bliver så berusede.

 

Andre navne

Tysk: Katzenjammer (= kattejammer)

Svensk: Kopparslagare (= kobbersmede)

Norsk: Bakrus

Fransk: Macons (= murere)

Engelsk: Hangover

Dansk: Smed i panden

Lægesprog: Veisalgia

 

Historie

Mennesket har beruset sig med alkoholiske drikke i mindst 5.000 år. Lige så længe har man ledt efter en mirakelkur mod de tømmermænd, som næste morgen er straffen fra de højere magter.

      Plinius den Ældre tilrådede for knap 2.000 år siden at spise friske ugleæg. I middelalderen tyede man til hakkede ål med bitre mandler.

      Også i dag kan du vælge mellem utallige kure. Prøv blot at søge på Google efter ”hangover”.

      Faktum er imidlertid, at ingen har fundet den mirakelkur, som én gang for alle kan blive tømmermænd kvit. Jeg tvivler på, at den nogensinde kommer. Og håber det heller ikke af hensyn til helbredet.

 

 

Fakta om alkohol og beruselse

 

Det følgende har ikke så meget med tømmermænd at gøre, men er svar på nogle af de spørgsmål, som mange stiller omkring alkoholindtagelse.

 

Mere fuld på tom mave

Du bliver mest beruset på tom mave.

      Etanol, det berusende stof i alkoholiske drikke, optages især i kroppen fra mavesækken og tyndtarmen. Jo mindre mad du har i maven, desto hurtigere passerer etanol ind i kroppen.

      Mavesækken indeholder enzymet alkohol-dehydrogenase (ADH). Enzymet går i gang med at nedbryde noget af etanolen, allerede inden den kommer ind i kroppen.

      Med mad i maven kan mavesækken nedbryde op til 20% af etanolen, som derfor ikke gør dig beruset. Drikker du omvendt alkohol på tom mave, passerer etanol hurtigt videre til tyndtarmen og ind i kroppen. Så bliver du mere beruset.

 

Hurtigst fuld af svage drikke

Alkoholsvage drikke gør dig relativt set mest beruset.

      Når du drikker stærk alkohol under et måltid, fx en snaps, nedbryder mavesækken mere etanol, end hvis du indtager samme mængde alkohol som fx en øl.

      Forklaringen er, at stærk alkohol forsinker mavesækkens tømning, så etanol i længere tid har kontakt med de enzymer i mavesækken, som kan nedbryde den.

      Derfor virker en stærk sjus til middagen ikke lige så berusende som samme mængde etanol drukket som øl eller vin.

 

Mest beruset af champagne

Champagne gør dig mere beruset, fordi kuldioxid (kultveilte) øger optagelsen af etanol i kroppen. Da kuldioxid danner boblerne i øl og champagne, bliver du derfor relativt hurtigere fuld af boblende drikke.

 

Kvinder bliver hurtigst fulde

Kvinden bliver hurtigere berusede end manden, når man indtager samme mængde alkohol, selv når der tages hensyn til mandens større krop.

      Der er flere forklaringer herpå. Manden har mere ADH-enzym i mavesækken end kvinden. Dette enzym nedbryder etanol, allerede inden den kommer ind i kroppen, og denne proces er kraftigst hos manden. Derfor optager en kvinde mere alkohol i kroppen.

      Kroppens sammensætning betyder yderligere, at kvinden får en højere promille af samme mængde. Hun har mere fedt i kroppen, mens manden har mere vand og derfor bedre fortynder alkoholen. I praksis betyder det, at alkohol hos en mand fordeles i ca. 70 % af kroppen, men kun i ca. 55% af kvindens krop.

 

Hvad er en genstand ?

En genstand er et mål for drikkens indhold af etanol, som er det stof, der gør dig beruset.

      Én genstand er 12 gram ren alkohol (1,5 cl) svarende til en pilsnerøl, en stor drink spiritus (4 cl ) eller et glas vin. I en flaske vin er der seks genstande, mens en flaske whisky rummer ca. 20 genstande.

 

Hvad er promille ?

Promille er et mål for alkoholindtagelsen og hermed til en vis grad for, hvor beruset du er. Promillen angiver, hvor mange gram ren alkohol (etanol) hver liter væske i kroppen indeholder.

      Drikker du mere alkohol, end leveren kan nå at forbrænde, stiger promillen. Fordi en kvinde har en mindre krop og en højere fedtprocent, bliver hendes promille typisk 30 % højere end hos en mand, som drikker samme mængde alkohol.

      Skemaet viser, hvor høj promillen i gennemsnit bliver efter én genstand, fx en øl eller et glas vin.

 

VÆGT

KVINDE

MAND

60 kg

0,36

0,29

70 kg

0,31

0,25

80 kg

0,27

0,22

90 kg

0,24

0,20

 

Sådan nedbrydes alkohol i kroppen

I kroppen fordeles alkohol (etanol) med blodet til alle organismens organer og væv. Herefter fjernes etanol gradvis af lever, nyrer, hud og lunger.

      5-10% udåndes uomdannet gennem lungerne eller udskilles med urinen gennem nyrerne. En anelse forsvinder gennem hudens sved. Hovedparten nedbrydes af leveren, som er kroppens afgiftningscentral. Nedbrydningen sker som en to-trins raket med to forskellige enzymer.

      I første trin anvender leveren enzymet alkohol-dehydrogenase (ADH), der forbrænder etanol til acetaldehyd. ADH-enzymet findes dog kun i ret beskeden mængde, så der er grænser for, hvor meget alkohol leveren kan forbrænde ad gangen. Ca. 0,6 genstand pr. time kan en mand på 70 kg forbrænde. Denne begrænsning forklarer, at en brandert kan holde sig i timevis. Kunne leveren derimod forbrænde etanol uden besvær, blev rusen meget kortvarig.

      Nedbrydningsproduktet acetaldehyd er i høje doser et skadeligt stof, men det omdannes af enzymet aldehyd-dehydrogenase (ALDH) hurtigt til eddikesyre. Dette harmløse stof anvender cellerne i deres energistofskifte eller som byggesten til at lave fedt. Derfor feder alkohol ganske meget.

 

Sådan virker antabus

Lægemidlet Antabus er en effektiv støttebehandling til mennesker, som ikke kan styre deres alkoholforbrug. Antabus hæmmer ALDH-enzymet og bremser hermed omdannelsen af giftstoffet acetaldehyd til eddikesyre.

      Drikker et menneske i Antabus-behandling alligevel alkohol, ophobes der så meget acetaldehyd i blodet, at vedkommende forgiftes og bliver rigtigt utilpas. Det er også formålet, for netop frygten for de ubehagelige symptomer som hovedpine, kvalme, hjertebanken, ansigtsrødme og opkastning skal afholde personen fra at drikke.

      Det siges at være muligt at drikke alkohol, selv om man får Antabus, nemlig ved at…. Nej, den viden holder jeg for mig selv !

  

Forsiden