Jerk W. Langer

 

 

Foredrag

Bøger

Spørg mig

Hvem er jeg

Kontakt

Forside

 

Foredrag

 

Nye guider:

- Blodtryk

- Slidgigt

 

Besøg mig på

Facebook

 

 

SKOVFLÅT og BORRELIA

 

 

Anslået 64.000 danskere bides hvert år af en skovflåt. De fleste bliver ikke syge, men 40-90 årligt udvikler komplikationen neuroborreliose. Som tommelfingerregel bliver du ikke smittet, hvis skovflåten fjernes i det første døgn. Juni, juli og august er højsæson for skovflåter.

      Det vigtigste er, at du holder øje med, om et rødt hududslæt på bidstedet begynder at vokse.

 

af Jerk W. Langer

(opdateret 5. december 2014)

 

  

Skovflåten

Du kan møde skovflåten (Ixodes ricinus) i hele Danmark fra marts til november, som regel i fugtig vegetation som højt græs og planter. Den er mest aktiv fra juni til august.

      Især i varmt og fugtigt vejr sidder skovflåten højt oppe på et græsstrå med forbenene strakt ud og klar til at kaste sig over et dyr eller menneske.

      Når skovflåten springer over på byttet, søger den hen til et varmt og fugtigt sted, fx nakke, bag øret, lyske eller knæhase. Her kan den sidde i op til 14 dage og ubemærket suge blod, mens vægten øges op mod 100 gange, og skovflåten vokser fra få millimeter til næsten en centimeter. Når den er blevet mæt, slipper den taget og kravler tilbage i skjul i vegetationen.

      Der er flest skovflåter i det østlige Danmark. Det skyldes, at der er færre rådyr i Jylland samt forskelle i klimaet, ligesom skovflåten ikke bryder sig om sandjord.

      I daglig tale kaldes skovflåten ofte for ”tæge”. Men det er forkert, da den ikke er et insekt, men en blodsugende mide.

 

Smitter med bakterier

At skovflåten suger blod fra dig, er ikke farligt. Det risikable er bakterien Borrelia, der findes i måske 20% af alle skovflåter herhjemme. Overføres bakterien under bidet, kan du udvikle infektionen Borreliose (Lyme sygdom).

      Den voksne skovflåt lever især af blod fra større dyr såsom hjorte og ræve. Borrelia-bakterien blev skovflåten dog allerede smittet med som unge nymfe, da den bed inficerede mus. Så hjorte er ikke smittede.

      Der findes mindst 11 forskellige arter Borrelia-bakterier rundt omkring i verden, som kan give lidt varierende symptomer. I Norden dominerer bakterierne Borrelia afzelii og Borrelia garinii.

 

Undgå skovflåter

- I skov og eng bør du i skovflåt-sæsonen (juni, juli og august er højsæson) gå med lange ærmer, lange bukser, tørklæde og evt. hovedbeklædning.

- Gummistøvler beskytter rigtig godt, men er naturligvis lidt upraktiske om sommeren.

- Efter skovturen kigger du huden efter for skovflåter. Små skønhedspletter kan snyde.

- Skovflåten kan godt være kravlet op i hovedbunden, inden du er kommet hjem.

- Giv hund eller kat et tægehalsbånd på, så den ikke bringer skovflåter med hjem. (Hedder Scalibor og kan bl.a. købes i Sverige).

- Eller tal med dyrelægen om et loppehalsbånd til hunden, som man drypper et kemisk stof på, så det også virker mod skovflåter.

 

Fjern skovflåten

- Fjern skovflåten så hurtigt som muligt. Det første døgn smitter den omtrent aldrig, så gå ikke i panik, men fjern skovflåten roligt og omhyggeligt.

- Brug en spids pincet eller specialtang. Det mest effektive er at dreje skovflåten et par omgange, hvorefter den slipper taget med hovedet intakt.

- Et flåtfjerner-kort ligner et dankort med en slids i hjørnet, som du sætter ind under skovflåten og vipper op. Købes på apotek, matas, supermarked m.fl.

- Tilbagesiddende munddele i huden kan tages i næste omgang. De vokser ikke ud til en ny skovflåt.

- Eventuelle rester af den døde skovflåt udstøder huden selv efter et stykke tid på samme måde som en splint. Men hold øje med, om der går betændelse i.

- Vask bidstedet med sæbe.

- Skovflåten kan også fryses til døde med en kølespray. Fås på apotek, matas m.fl.

 

Er du blevet smittet ?

Du kan ikke selv mærke, om skovflåten har smittet dig med Borrelia-bakterien eller ej. Så hold de følgende uger øje med bidstedet for tegn på hududslæt.

      OBS! Vokser det røde udslæt til 4 cm i diameter, skal du søge læge. Diagnosen Borrelia bekræftes ved at undersøge en blodprøve for antistoffer mod bakterien.

 

Borrelias tre stadier

Borrelia-sygdommen (borreliose, Lymes sygdom) har tre stadier.

 

- Første stadium: På det sted, hvor skovflåten bider og overfører borrelia-bakterier, får du i løbet af dage til få uger et rødligt hududslæt. Det breder sig langsomt og kan blive stort som en håndflade. Udslættet minder om svampeinfektionen ringorm og er rødest i kanten, mens det bleger af i midten.

      Sygdommens første stadium kaldes for erythema migrans (”rødme der flytter sig”). Det klinger sædvanligvis af på nogle uger.

      Du kan også få influenza-lignende symptomer som træthed, hovedpine, muskelsmerter, let feber, hævede lymfeknuder og nedsat appetit.

 

- Andet stadium (neuroborreliose): Efter uger til måneder kan borrelia-bakterien, såfremt du ikke har fået penicillin, spredes ud i kroppen og give symptomer fra nervesystemet. Det sker hos ca. 10% af ubehandlede personer og hedder neuroborreliose.

      Tilstanden kan medføre smerter i bryst og ryg (som hos TV2-værten Jes Dorph-Petersen), nedsat muskelkraft i arme og ben, eller lammelse af ansigtsmusklerne, så ansigtet hænger på den ene side (som hos Red Barnets generalsekretær Mimi Jakobsen).

      Nogle får neuroborreliose uden først at have haft (eller bemærket) et udslæt på huden. Neuroborreliose rammer 40-90 danskere årligt.

 

- Tredje stadium: Rammer kun nogle få af dem, der er blevet bidt af en skovflåt, og som ikke har fået antibiotika. Måneder til år efter biddet opstår der betændelse i et større led, så eksempelvis knæet svulmer op pga. bakterier i leddet. Denne ledbetændelse forekommer oftere i USA end i Europa, fordi den amerikanske Borrelia-bakterie er lidt anderledes end den europæiske.

      Sjældne komplikationer er hjerterytmeforstyrrelser med lav puls, åndenød og besvimelsestendens. Ubehandlet kan infektionen give kronisk hjernebetændelse med dårlig koncentration og hukommelsesbesvær.

 

Behandling af Borrelia

Som tommelfingerregel skal du ikke behandles med antibiotika, blot fordi du er blevet bidt af en skovflåt.

      Vokser hududslættet i første stadium til 4 cm eller mere i diameter, skal du søge læge. Da får du antibiotika, fx penicillin, i 10-21 dage afhængigt af, hvor fremskreden infektionen er.

      Du kommer dig sædvanligvis helt, men forløbet kan være langvarigt.

      Der findes ingen forebyggende medicin eller vaccine. Du bliver ikke modstandsdygtig og kan få borreliose flere gange. Overførsel af Borrelia-bakterien fra en gravid kvinde til fosteret sker kun meget sjældent.

 

Andre flåt-sygdomme, bl.a. TBE

Skovflåter kan overføre andre sygdomsfremkaldende mikroorganismer, bl.a. Ehrlichia-bakterien, der forårsager influenza-lignende symptomer og kan være farlig for mennesker med svækket immunforsvar. Langt de fleste smittede bliver raske på få dage.

      Skovflåter kan bære på et virus, som kan fremkalde den alvorlige hjernebetændelse TBE (tick borne encephalitis, østeuropæisk hjernebetændelse). Herhjemme er den konstateret på Bornholm, men er foreløbig så sjælden, at blot ca. fire personer hvert år smittes på Bornholm. Desuden smittes ca. 8 danskere i udlandet, især Sverige.

      TBE-virus er også fundet hos flåter i Nordsjælland. Men smittefaren anses for meget lav. Smitten sker fra maj til september. TBE-vaccine anbefales på Bornholm, såfremt du skal opholde dig i længere tid ude i naturen, fx som skovarbejder, jæger eller terrænløber.

      TBE forekommer i Midtsverige, især i den østsvenske skærgård omkring Stockholm, samt i et bælte fra Finland over de baltiske lande ned i Østrig. Størst smitterisiko for TBE har jægere og andre, der opholder sig meget udendørs.

  

 

Forsiden